Vicces esküvői babonák: a „valami kék” csak a jéghegy csúcsa!

Rengeteg, mára csak szórakoztatónak tűnő esküvői babona kering a világban. Ezek közül jó pár közismert, megkérdőjelezhetetlen tradíció, pár viszont okkal maradt a múltban. Ezúttal ezeket idézem fel, hogy tudjátok, mire kell még figyelnetek, ha népi hiedelmek szerint is be akarjátok biztosítani a boldog jövőtöket! 

A menyasszonyi ruha fehér, azt a vőlegény az esküvőig nem láthatja. A menyasszonynak viselnie kell valami régit, újat, kéket és kölcsönt. A vőlegénynek hamar vissza kell szereznie a menyasszonyt a rablás után, hogy méltónak találtasson. Ezeket mind ismerjük – de mi van a gonosz szellemekkel, a mágikus cipővel és mi mindenre jó a só? Máris mutatom! 

A gonosz szellemek elűzésének három módja a babonák szerint 

Az ártó lelkek számos úton-módon kísérelhetik megrontani a házasságot vagy a közös jövőtöket. Szerencsére egy sor praktika akad arra, hogyan tartsátok távol őket! Elsőként fontos, hogy az ara fátyla fedje az arcát, ezzel távol tartva őket, ameddig meg nem történik az egybekelés. A fátyol mellett ugyancsak jó megoldás, ha sok szépséges koszorúslány veszi körbe a menyasszonyt! A germán hit szerint pohár-, a zsidó hit szerint cserép- vagy porcelántöréssel űzhetők el a rossz szellemek. Ez a nemes feladat többnyire a vőlegényre hárul. 

Nem csak Hamupipőkén segít a cipője! 

Azt hihetnénk, hogy a menyasszony ruhája az esküvői szett legfontosabb darabja, de ez a népi babona szerint nem így van: a cipője a kulcs a boldogsághoz! Fontos, hogy egész este ugyanazt a cipőt viselje, ezzel az örökhűséget bebiztosítva magának. Ha az anyagi jólét is fontos a számára, a szertartás alatt egy pénzérmét kell rejtsen a cipőjébe, az meghozza a várt gazdagságot. (A kényelem sajnos nem feltétele a gazdagságnak.) Ha a menyasszony gondol a barátnőire is, akkor érdemes ráírnia a cipője talpára a nevüket: akinek lagzi végén is kivehető, jól olvasható marad a neve, biztosra veheti, hogy következőleg neki kötik be a fejét! 

Sót ide, sót oda, sót mindenhova! 

A balszerencse és éhínség elkerülésének a népi babonák szerinti legjobb eszköze a só. Amennyiben a balszerencse ellen védekeznél, az esküvő napján tarts magadnál egy zsebben vagy táskában kis sót. A lagzi után, az új otthonotok küszöbének átlépésekor is gondoskodj róla, hogy legyen otthon só és lehetőleg kenyér is, ezzel egy életre megoldódnak az élelmezési gondjaitok. 

Bármilyen módszert válassz is, tiszta szívből kívánom, hogy jó szerencsében, gazdagságban, bőségben és gonosz szellemektől mentes, boldog házas élet álljon elöttetek!