Régen és most - a menyecskeruha és a menyecsketánc

Ez a történet visszanyúlik azokba az időkbe, amikor a menyasszonyok házasságkötésükig megtartották a szüzességüket, és hittek benne, hogy a férjük lesz az első és az utolsó férfi az életükben. Nézzük meg közelebbről ezt a hagyományt és beszéljünk a modern szokásokról!

A fehér ruha köztudottan a tisztaság szimbóluma, a piros az asszonnyá válást, az ártatlanság elvesztését szimbolizálja. A hagyomány szerint az ifjú férj a nászéjszakán elrabolta a menyasszonyt és éjfél után, amikor már feleség lett, lecserélte a ruháját. Amíg az ara átöltözött, a férj az ablak alatt szerenádozott. Ha elkészült a menyecske, az ablakon át kellett távoznia. Miután visszatértek a násznéphez, az örömapa kezdte meg a menyecske táncot, majd a násznéppel folytatta. 

A hagyományos menyecske ruha, piros, vagy bordó színű volt, zsinóros, fehér kerek köténnyel, bojtos papuccsal.  A haj kontyba volt kötve, arra tették a fityulát, rá pedig egy hátra kötött piros kendőt.

A menyecsketánc még mindig népszerű, de nem kötelező!

Ma már sajnos egyre kevesebb hagyományos elem jelenik meg az esküvőkön, de a menyecske tánc még mindig népszerű kisebb-nagyobb változtatásokkal. A régi hagyomány szerint a vőfély vagy násznagy  - ma már ceremóniamester - harangozza be a táncot. A násznép felsorakozik és előkerül a kondér, melyet fakanállal ütögetnek és ebbe kerül az összegyűjtött pénz. Természetesen már modernebb megoldások is elfogadottak, egy kosár, vagy házikó alakú persely. Az illendőség azt diktálja, hogy mindenki táncoljon a menyasszonnyal, a vőlegény családja pedig ezzel jelzi, hogy elfogadta az új családtagot. Régen a táncoltatás után aprópénzt dobáltak a menyecskének, amit söprűvel kellet összesöpörnie és egy vödörbe gyűjtenie, amit az ifjú férj tart, ezzel szimbolizálva szerepeiket a házasságban.  Ez az aprópénz dobálás újra reneszánszát éli, egyre több pár dobja fel a hangulatot a hagyományos tánc végén ezzel a vicces jelenettel. A menyecsketánc viszont nem kötelező! Ha a pár nem érzi hozzájuk közel állónak, nem fog botrányba fulladni az esküvő, ha elmarad. Modern változataiban már nem kell csárdást sem járni, nyugodtan választhattok táncolhatóbb, modern zenéket is!

Milyen legyen a menyecskeruha?

Visszatérünk a ruhához, mert még mindig sok menyasszony érzi a nyomást, hogy mindenáron piros ruhában bulizzon tovább. Ez egyrészt nem mindenkinek szerencsés szín, másrészt ha a menyasszony idegennek érzi, előfordulhat, hogy nem érzi jól magát benne, ez pedig kihat az egész eseményre. Ha esküvőszervezésben vagytok, ne feledjétek: ma már nem kell senkinek megfelelni! Az elsődleges szempont a Ti kényelmetek és ízlésetek, ez nap rólatok szól! Bátran próbálj fel többféle fazonú és színű menyecske ruhát is, válaszd azt, amiben igazán önmagad lehetsz és valóban előnyös viselet számodra! A menyasszonyok ma már szeretik figyelembe venni azt is, hogy később is hordható legyen a menyecske ruhájuk. Nincsenek tabuk, nincsenek szigorú szabályok! Legyen kényelmes, mert az est hátralévő részében még nagyon sokat fogsz táncolni!

Kérdésed van az esküvővel kapcsolatban? Jó lenne végig beszélni a teendőket valakivel? Rendezvényszervezőként a segítségedre leszek, hogy ne csak a nagy kérdésekben, de az apró és fontos feladatokban is támogassalak titeket! Keress engem bizalommal!