Mennyibe kerül egy esküvő?

Az esküvő életünk egyik legfontosabb mérföldköve, annak szimbóluma, hogy a választott társunkkal életünk végéig összekötjük a sorsunkat. Nem mindegy hát, hogyan valósul meg, az ébren álmodó pillanatainkban elképzelt részletek közül mi mindent tudunk valóra váltani. A többségünknek nagyságrendi fogalma sincs arról, mennyibe kerül egy esküvő, így bátran ábrándozunk. Egy pillanatra térjünk vissza a földre, és vegyük át a legfontosabb költségtételeket!

Mielőtt hagyod elszabadulni a fantáziád, tisztáznod kell magadban, valójában mennyibe kerül egy esküvő. Ennek legkézenfekvőbb módja, ha listát készítesz a nagyobb költséget jelentő tételekről, és előre elhatározod, mire mennyit szánsz.

Kötelező költségek, amiken alig tudsz spórolni

Ideális esetben kisebb költséget jelent, hogy házasságkötő termet vagy templomot bérelj. A vaskos költséget a lagzi helyszíne jelenti, és a kapcsolódó járulékos költségek. Az étterem kibérlésén, az ételek és italok vásárlásán túl ne feledkezz el róla, hogy a násznép oda- és visszajutását, esetleges elszállásolását is meg kell szervezned!

Emellett az is fontos, hogy vőférj, ceremóniamester vagy esküvőszervező is részt vegyen a napon. Nélkülük káoszba fulladhat a rendezvény: kell valaki, aki koordinálja, szórakoztatja az összegyűlteket!

Ami még nagymértékben meghatározza, hogy mennyibe kerül egy esküvő, az az ifjú pár viselete. A mennyasszonyi ruha mellett a vőlegény öltönye sem olcsó mulatság, ha nem egy fast fashion márkaboltban veszi meg. A gyűrűk ára is borsos lesz, hogy más kiegészítőkről ne is beszéljünk.

Luxuscikkek, amiket igazíts a költségvetésedhez

Ha limitált költségkeret áll a rendelkezésedre, akkor a divatos kiegészítő szolgáltatásokon tudsz a legtöbbet spórolni. Operatőrökből álló stáb helyett hívj egyetlen jó fotóst! Cirkadalmas dekorációs költemények helyett válassz egyszerű, szép virágokat! Élőzene helyett DJ biztosítsa a zenét! Készíts kézzel, amit csak lehet, pl. ültetőkártyákat, köszönőajándékokat, asztaldíszeket!

Hiába számolod ki, mennyibe kerül egy esküvő, több lesz!

Ne feledd: mindig lesz váratlan költség! Az egyik rokon utazását meg kell szervezni, fűtőtestet vagy légkondit kell bérelni, több ital fogy, mint gondoltátok volna – csak pár rendszeresen előforduló példa. Ha valami megsérül, odavész a kaució, márpedig kicsi az esély rá, hogy minden sértetlenül megússza a buli végéig.

Amit tehetsz, az az alapos felkészülés: készíts minél pontosabb költségtervet, kalkulálj pufferösszeggel, és dőlj hátra! Azt pedig, hogy végül mennyibe kerül egy esküvő, úgyis a mennyasszonytánc és a nászajándékok döntik el. 🙂

Nem szeretitek a kellemetlen meglepetéseket? Szeretnétek a szervezés szakaszát is örömmel megélni? Sok éves tapasztalatommal azon dolgozom, hogy az esküvőszervezésből és a nagy napból ti csak a legszebb pillanatokra emlékezzetek! Keressetek engem bizalommal már az eljegyzést követően, hogy együtt, gondtalanul készülhessünk életetek egyik legjobb napjára!