Esküvői etikett - illik vagy nem illik?

Az nagy nap előtt nem csak a párban, de a vendégekben is rengeteg kérdés felmerülhet az esküvővel kapcsolatban. Sőt! Gyakran a menyasszony és a vőlegény sincs tisztában azzal, hogy mit diktál az esküvői etikett, ezért tartom fontosnak, hogy beszéljük arról mit illik és mit nem. Ebben a cikkben a meghívó, az ajándék és ruházat kérdését járjuk körül.

A meghívó és a meghívottak 

Az esküvőszervezés legelső lépései közé tartozik a násznép összeírása. Az etikett nem írja elő, hogy kinek kell ott lennie a nagy napon, ez csak a páron múlik. Érdemes a szűk családból kiindulni, majd sorra venni a közeli barátokat, végül a távoli rokonokat, ismerősöket. 

Egyre több pár alkalmazza azt a “spórolós” technikát, hogy az esküvőre és a lagzira meghívja a távolabbi barátokat is, de a vacsorán csak a szűk kör vesz részt. Ennek oka, hogy a vacsora az egyik legdrágább a nap folyamán, és ezt a költséget máshová is át lehet csoportosítani, pl. egy hatalmas lagzira, sok vendéggel. Az esküvői etikett szerint ez teljesen rendben van és már a meghívó is egyértelműen tudathatja a vendégekkel, hogy mire hivatalosak.

Az esküvői etikett már jóval a házasságkötés előtt is érvényben van a násznépre is. A pár általában rengeteg időt és energiát fordít az meghívó elkészítésére, ezért vendégként kötelességünk alaposan végig olvasni és megismerni a részleteket. A félreértések elkerülése végett tartsuk szem előtt a meghívót, ne sértsük meg a párt azzal, hogy az esküvő előtt kérdezősködünk a részletekről, mert fogalmunk sincs a programról. De le is fotózhatjuk a meghívót, így garantáltan megőrizhetjük.

Mindig és a lehető leghamarabb válaszoljunk a párnak a meghívásra, hiszen pontosan tudni szeretnék, hogy kire számíthatnak és milyen költséggel fog járni az esküvő.

Csak akkor vigyünk magunkkal plusz főt esküvőre, ha ezt a párral egyeztettük, vagy kifejezetten úgy szólt a meghívás, hogy vihetünk magunkkal kísérőt is. A pár részéről pedig érdemes egyértelműen informálni a résztvevőket!

Az ajándékról

Az ajándék kommunikálása a párnak a dolga, hogy egyértelműen a vendégek tudtára adják, hogy minek örülnének. Gyakori megoldás, hogy ráírják a meghívóra, akár egy vicces idézettel, így nem lesz annyira “kellemetlen”. Természetesen ez akkor működik, ha a pár leginkább pénznek örülne.

Amennyiben a pár szívesen fogad ajándékokat, ennek szervezését rábízhatja az esküvőszervezőre, akit a vendégek felkereshetnek és egyeztethetnek vele. Népszerű mostanában az esküvői honlap is, itt szintén ötletesen fel lehet tüntetni a kívánságlistát.

Mit vegyünk fel az esküvőre?

Ez sokszor a vendégeknek nem egyértelmű, ezért nem árt nekik segíteni és ráírni a meghívóra, ha valami különleges kérése van a párnak. Természetesen ezt illik tiszteletben tartani minden résztvevőnek.

Van azonban néhány alapvető szabály, ami vonatkozik a vendégekre, ezeket kérés nélkül is érdemes figyelembe venni:

Az esküvő tulajdonképpen egy hatalmas buli, mégsem öltözhetünk úgy, mint egy szórakozóhelyen. Ne ide vegyük fel a kihívó, flitteres, tarka ruhánkat!

A templomi szertartáson nem illik a vállat szabadon hagyni, készüljünk egy kendővel vagy blézerrel, akkor is ha nagyon meleg van.

Alapszabály, mégis sokszor figyelmen kívül hagyják a vendégek, hogy fehéret, feketét és pirosat ne vegyenek fel az esküvőre. A fekete a gyász színe, a fehér a menyasszonyé, a piros pedig túl harsány szín, ráadásul szintén a menyasszonyé.

Az esküvő megszervezése nem könnyű feladat, már az első lépéstől sok mindenre oda kell figyelni, hogy végül minden az elképzeléseink szerint alakuljon. Ha szeretnél csak a legszebb és legjobb dolgokra koncentrálni, szívesen segítek a szervezésben, és a nagy nap lebonyolításában. Keress engem bizalommal!

Zsófi