Egyedülálló esküvői hagyományok szerte a világon

Az esküvő az egyik legfontosabb esemény az ember életében, amely számos hagyománnyal és szertartással jár együtt. A világ különböző részein az embereknek eltérő esküvői hagyományaik vannak, amelyek évszázadok óta öröklődnek és fontos részét képezik kultúrájának. Ezek a szokások nemcsak színesítik az esküvőt, hanem erősítik a családi és baráti kapcsolatokat is.

India – A hennafestés hagyománya

Ázsia hatalmas földrész, amely többféle nemzet szülőhelye. Az innen származó hagyományok közül az egyik legismertebb a hennafestés szokása. Az indiai esküvőkön a menyasszony és a vőlegény kezét és lábát hennával díszítik. A mehndi ceremónia alatt a hennával, mely egy természetes növényi festék, vörös színt adnak a bőrnek. Ez a hagyomány évszázadok óta fennáll, és a hennás díszítés szimbolizálja a boldogságot, szerelmet és a jó szerencsét a házasságban. A különböző motívumok, mint például a lótuszvirág, a gyöngyök és cseppek, mindegyike egyfajta létet jelentenek. 

Az újjászületés, gazdagság, ragyogás, boldogság vagy szerencse jelképeivel próbálják az ifjú pár számára a házasságot ezekkel megtámogatni. Az esküvői hennafestés gyakran tartalmazza a menyasszony és a vőlegény nevét vagy az esküvő dátumát is, hogy emlékezetessé tegye az alkalmat. A hennafestés művészete lehetővé teszi a kreativitást és az egyedi stílus kifejezését, így minden menyasszony különleges és személyes mintákat választhat az esküvőjére.

Görögország - Tánc és édesség

A mediterrán országok között Görögország évek óta a magyar turisták kedvelt üdülőparadicsoma. Sokan vágynak arra, hogy egész életüket a tengerparton éljék le. Rengetegen látták és kedvelik a Mamma mia című filmet, vagy a Bazi nagy görög lagzi-t, melyből számos dolgot megtudhatunk az ottani szokásokról. Ki ne szeretne Santorini szigetén a fekete lávakövek és a fehér-kék házak között átélni egy felejthetetlen esküvői ceremóniát. Ugye sokan tartjuk ezt álmaink esküvőjének?!

De nézzük milyen hagyományos ceremóniákat élnek meg a helyi párok, amikor összekötik életüket egymással.

A "koufeta" vagy "koufeto" a görög esküvőkön jellegzetes édesség, amely fontos szerepet játszik az esküvői szertartásokban és hagyományokban. A koufeta készítéséhez cukrozott mandulát használnak, amelyet fehér cukorral borítanak be. Ezek a cukorkák édes ízükkel a házasság édességét és tartósságát szimbolizálják. A mandula azért is fontos, mert a görög hagyomány szerint a mandula díszek megőrzik a jó szerencsét és a boldogságot. A színes kis tálba vagy szép díszdobozban helyezett édességet a vendégek elé teszik az asztalra. Amikor az ifjú pár elkezdi az esküvői ceremóniát, a vendégeknek általában egy kis adagot adnak a koufeta-ból, amelyet meg kell enniük vagy el kell vinni magukkal haza. 

Sok egyéb hagyományos ceremónia jelzi a családtagok, barátok és az ifjú pár közötti összetartozást. A leginkább ismert szokás a körtánc, mely során az egész násznép együtt ünnepel és táncol, végighaladva a lagzi helyszínén. A kalamatiano a menyasszony és a koszorúslányok tánca, míg a férfiak a zembekiko eltáncolásával élik meg a csodás esküvői hangulatot.

Kína – Vörös ruhák és esküvői menet

Hasonlóan a magyar esküvőkhöz a kínai menyegző elején a vőlegény vendégeivel a lányos házhoz vonul. Útközben a menyasszony rokonai találós kérdésekkel, ügyességi feladatokkal nehezíti az útját, éreztetve ezzel, hogy nem egyszerű megszereznie a lányt magának. Az ara pedig büszke és még szerelmesebb lesz, ha látja hogyan küzd érte választottja. 

Ezután a lányos háztól indul az esküvői menet a vőlegény családjának otthonához. Tradicionális zenekar kíséri a menetet, majd innen haladnak tovább az étterembe, ahol a ceremónia további része zajlik és elfogyasztják az 5-10 fogásból álló ételsort. Napjainkban egyre kevésbé tartják a hagyományos szokásokat a kínai átlagemberek, inkább nyugati stílusú esküvőkön ünnepelnek.

A kínai kultúrában a vörös szín a szerencse és boldogság szimbóluma. Az esküvői ruhák is általában vörös színűek, és a menyasszony hagyományosan több ruhát is visel az esküvő napján. A legalább háromszori ruha cserével a család vagyonának mértékére utalnak. A modern esküvőkön először a fehér színű, majd a rózsaszín végül pedig a vörös ruha kerül az arára. A ruha díszítéséről nem hiányozhatnak a sárkányok és főnix madár sem. Ezek mitikus karakterek a menyasszonyt és a vőlegényt szimbolizálják. 

Bármely kultúra esküvői ceremóniáját is vesszük sorra, egy mindegyikben közös, mégpedig a boldogság és az öröm, mely a pár házasságra lépésével beteljesül