Az esküvői költségek megoszlása: Hol lehet spórolni és hol érdemes beruházni? II. rész

Az első részből megtudtattátok, hogyan lehet spórolni a helyszín, és a ruha kiválasztásán, és hogy van, amivel nem érdemes. Folytatjuk a dekoráció, zene, és a szolgáltatók témakörrel! Bízom benne, hogy ez a bejegyzés is hasznos lesz számotokra!

4. Dekoráció és virágok

A helyszín dekorációja és a virágok egyedi hangulatot teremtenek az esküvőn. Ez a terület lehetőséget ad a spórolásra is, ha kreatív megoldásokat alkalmazunk. Használhatunk helyi és szezonális virágokat, és magunk is elkészíthetjük a dekorációkat. DIY (do-it-yourself) dekorációval és virágkompozíciókkal meglepően szép eredményeket érhetünk el, miközben csökkentjük a költségeket.

Tipp: Ha eddig nem használtad, irány a PINTEREST! Millió költséghatékony ötletet találsz és ha időben elkezded a dekoráció elkészítését, még kapkodnod sem kell! Külföldi (kínai) oldalokról nagyon olcsón szerezheted be a dekoráció kellékeit, és a fényfüzéreket, de számítani kell 1-2 hónapra, mire megérkezik. Érdemes kivárni, ez hatalmas lehetőség a költségek minimalizálására! Kérd a barátaid segítségét a díszítésben, biztosan szívesen vállalják!

5. Zene és szórakozás

A jó hangulat és a vidám táncmulatság elengedhetetlen része az esküvőnek. A zene és a szórakozás terén azonban nem érdemes spórolni. Egy tapasztalt DJ vagy élőzenekar segítségével biztosíthatjuk, hogy a vendégek jól érezzék magukat és a buli emlékezetes legyen. 

Tipp: Szerintem ez tényleg a legfontosabb része az esküvőnek! Időben ez tart a legtovább, és minden valószínűséggel a vendégek az esküvő hangulatára fognak emlékezni, nem arra, hogy hányféle sült hús volt az asztalon! A DJ-nek is tudni kell hangulatot csinálni! Ne elégedjetek meg valakivel, aki egymás után teszi be a dalokat és közben nagyokat ásít!

6. Esküvői szolgáltatók

Egyéb esküvői szolgáltatók, mint például a ceremóniamester, a torta vagy az esküvői meghívó tervezője, szintén hozzájárulnak a költségekhez. Itt érdemes áttekinteni a különböző lehetőségeket, ajánlatokat kérni és összehasonlítani az árakat, referenciákat. Fontos azonban, hogy a minőséget is szem előtt tartsuk, mert ezek a szolgáltatók közvetlenül befolyásolják az esküvői élményt.

Tipp: A ceremóniamester is fontos résztvevője a nagy napnak, sok múlik rajta! Nem szabad kapkodva kiválasztani, ismerjétek meg alaposan a nagy nap előtt egymást és kérjetek videós referenciát a munkájáról! Személyisége passzoljon a násznép összetételéhez. Gyönyörű esküvői meghívót már magatoknak is tervezhettek a Canva nevű programmal! Idén - és valószínűleg jövőre sem lesz - nem divat a habos-babos esküvői torta, ami szintén jó lehetőség a költségek csökkentésére. A letisztult dizájn mindig nyerő! Egy matt krém, és néhány virág (akár mű is lehet!) nagyon szép összhatást teremt! A külsőségeknél most fontosabb a finom íz!

Az esküvői költségek megoszlása sok tényezőtől függ, és fontos, hogy tudatosan kezeljük a büdzsét. Az általános irányelvek szerint lehet spórolni a helyszínen, a ruházaton, a dekoráción és az ételeken, de olyan területeken, mint a fotózás, a zene vagy a szolgáltatók, érdemes inkább beruházni. Mindig érdemes árajánlatokat kérni, összehasonlítani és megfontolni az alternatív lehetőségeket, hogy megtaláljuk a legjobb egyensúlyt a költségek és a minőség között. 

Emlékezzünk arra, hogy az esküvő lényege a szeretet és az ünneplés, és a költségek kezelése azért fontos, hogy ez a nap ne csak anyagi terheket, hanem boldogságot is hozzon! Ha segítségre van szükséged a esküvői büdzsé megtervezésében, keress engem bizalommal!