Az esküvői költségek megoszlása: Hol lehet spórolni és hol érdemes beruházni? I. rész

Az esküvői költségek témája újra és újra előkerül. Ami nem csoda, hiszen a hirtelen elszállt árak miatt, folyamatosan keresik a párok, és mi, a szakemberek is a kiskapukat. Az álomesküvő mindenkinek kijár! Ezért arra szoktam bíztatni a párjaimat, hogy gondoljuk át ezerszer is, hol kell meghúzni a nadrágszíjat és mi az, amin nem érdemes spórolni? Nézzük meg együtt, hogyan oszlanak el a költségek, és hogyan lehet hatékonyan kezelni a kiadásokat.

1. A helyszín és a vendéglátás (catering)

Az esküvői költségek legnagyobb részét általában a helyszín és a vendéglátás teszi ki. Az itt elkölthető összeg nagymértékben függ a vendégek számától és az elvárt szolgáltatásoktól. Fontos, hogy alaposan átgondoljuk, mennyi vendéget szeretnénk meghívni, és keresünk olyan helyszínt, amely megfelel az igényeinknek, de nem terheli túlzottan a büdzsét. 

Tipp: Érdemes a drága és divatos helyszíneken túl megnézni a vidéki hangulatos helyszíneket is. Meglepően nagy az árkülönbség! Akár fele annyiból (!) is megoldható a költségvetésnek ez a része, ha nem a legfelkapottabb helyszínt választjátok! A vacsoránál és éjféli újra tálalásnál sem kell a legdrágább csomagot választanotok! Egy ízletes sültes tál néha nagyobb sikert arat, mint egy többféle fogásból álló svédasztal, aminek a fele kárba vész.

2. Az esküvői ruha és az öltözködés

Az esküvői ruha és az öltözködés további jelentős költségeket jelenthetnek. A ruha kiválasztásakor érdemes lehet alternatív lehetőségeket keresni, mint például a használt ruhák vagy kölcsönzés. A vőlegény és a násznép ruházatának költségeit is figyelembe kell venni, és itt is érdemes lehet megfontolni a kölcsönzést.

Tipp: Rengeteg márkás és használt menyasszonyi ruhát árulnak az interneten. Ez néha még a kölcsönzés áránál is alacsonyabb, érdemes szemfülesnek lenni! Egy ügyes varrónő könnyen rád szabja a ruhát, sőt, az ízlésed szerint alakíthatod egyedi kiegészítőkkel.

3. Fotózás és videózás

Az esküvői emlékek megörökítése rendkívül fontos, így a fotózás és videózás területén nem érdemes spórolni. Egy tapasztalt esküvői fotós és videós segítségével őszinte örömmel nézhetjük vissza a nagy napot évek múlva is, így érdemes körültekintően választani.

Tipp: Legyél nagyon körültekintő, hogy valóban profi fotóst és videóst kapjatok a pénzetekért! Javasolni szoktam, hogy a fotós keresésbe vágjatok bele hamar, így a jegyes fotózásból is kaphattok kedvezményt.

 

Tartsatok velem a cikk második részében, ahol a dekorációról, zenéről, szolgáltatókról lesz szó!