3+1 tipp, amitől szerintem jól működik a házasság

A esküvő megszervezése egy nagyon izgalmas feladat!  Ez a nap csak rólatok szól és mindenről nektek kell dönteni.  Csodálatos időszak egy pár életében, érdemes kiélvezni minden percét! De ne felejtsétek el, hogy a fogadalmakat nem lehet félvállról venni, együtt kell majd dolgoznotok azon, hogy a házasság működjön.  Rengeted tanácsot fogtok kapni és én is összeszedtem Nektek azokat, amelyeket az elmúlt évek tapasztalatai során valóban fontosnak érzek.

Kölcsönös pozitív megerősítés: 

Több párterapeuta is a siker kulcsának tartja, hogy egymást elismerjük és tiszteljük!  Ez azt is jelenti, hogy törekedni kell a megegyezésre és a konfliktusokat fel kell vállalni, hiszen csak így lehet fejlődni. A házassági elégedettséget a partnerek jutalmazó viselkedésének cseréje is eredményezi: egy negatív megjegyzésre jusson öt pozitív is!

Őszinte, egyértelmű kommunikáció:

Mindenki csak azt hangoztatja, hogy fontos a kommunikáció, de ez egy sokkal pontosabb megfogalmazás.  Elengedhetetlen, hogy párunkkal őszintén kommunikáljunk oda-vissza, ez rengeteg felesleges vitától megkímél mindenkit.  Fontos, hogy képesek legyünk egyértelműen kifejezni véleményünket, akaratunkat, céljainkat. 

Közös érdeklődés:

Hallottad már azt a kifejezést, hogy az ellentétek vonzzák egymást?  Nem hiába nem úgy szól, hogy “életük végéig együtt maradnak…”! A közös érdeklődés, a hasonló habitus nagyon fontos minden párkapcsolatban, ez rengeteg konfliktustól megmenti a családot.  Hiába várjuk, hogy az otthonülő párunktól, hogy majd biztosan megváltozik és sokkal többet fog társaságba járni, vagy a hegyekbe túrázni.  Tegyük a szívünkre a kezünket: már most pontosan tudjuk, hogy a másik felünk mivel szereti a legjobban tölteni az idejét!  Vajon mi is szívesen választjuk ezt az elfoglaltságot?

Megújulás képessége:

Egy házasság rengeteg kihívással jár.  Nem csak a saját döntéseitek, de a világban történő dolgok is befolyásolják a mindennapjaitokat és hatással van a kapcsolatotokra.  Egy világjárvány vagy gazdasági válság is előhozhatja eddig ismeretlen oldalát a másiknak, az anyaság/apaság következtében pedig rengeteg új tulajdonsággal  is találkozhattok majd.  Fontos, hogy ezeket a helyzeteket kellő önismerettel kezeljétek és képesek legyetek megújulni, alkalmazkodni az új és ismeretlen szituációkhoz.  Mutassátok meg bátran a párotoknak egy új oldalatokat is, mindenki képes fejlődni! 

Őszintén kívánom minden párnak, hogy a csodálatos házasságba legalább annyi energiát fektessen, mint az esküvő megszervezésébe, figyeljetek oda egymás álmaira és  segítsetek megélni azt egymásnak!